Joanna Concejo näitus „Illustratsioon? See on minu maaim!” Kabli Seltsimajas

11. juunist Kabli Seltsimajas, Läänemere kaldal on avatud Joanna Concejo näitus "Illustrasioon? See on minu maailm!" Muinasjuttu teemalisel väljapanekul saab näha tööde valikut klassikute - Hans Christian Anderseni või Wilhelm ja Jacob Grimmide raamatutest „Metsluiged" ja „Punamütsike", ning ka Nicole Blanche Mezzadonna tõlkimata eesti keelde raamatust „Un pas à la fois" [„Üks samm korraga"]. On ka üksikud illustratsioonid, mis suhestuvad muinasjutu mõistega: näiteks „Lõuna", auhinnatud TIT poolt aastal 2020 või kaanepilt Olga Tokarczuki essele „Tüdruk ja pärl". Võtme rolli tööde valikul on täitnud looduse, eriliselt metsa ja mere motiivide põimimine ning metafüüsilise elemndi puudutus muinasjutu teema käsitluses.

Poola illustraator ja kunstnik Joanna Concejo on üks tunnustatuimaid ja hinnatumaid illustraatoreid tänapäeva maailmas. Ta on tuntud oma isikupärase käekirja poolest,

Concejo loodut vanadel paberitel lihtvahenditega, nagu harilik- ja värvipliiatsid, illustratsioon on detailirikas ja täpne. Pilt või piltide sari kannab jutustavarolli ta ei korda tekstis õeldu vaid asub sellega diaalogisse, lues omamoodi paraleelnarratiivi, mis pakkub uurivale silmale naudingut. Concejo pilte vaadates saab harrastada läbiva motiivi otsimismängu, ning avastada selles ennast lapsepõlves.

Joanna Concejo on lõpetanud 1988. aastal Poznańi Kaunite Kunstide Akadeemia. 1990ndatel kolis ta Prantsusmaale, kus ta elab ja töötab tänaseni. Lisaks illustraatoritööl tegeleb ta ka skulptuuri, keraamika, kirjanduse ning õppetööga. Hetkel jagab oma elu Provance'i ja Poola mägede vahel, kus tal on talu ja õunapuuaed. Eestit külastab meelsasti. Siin paelub ta kaunis ja metsikuloodus , mis sarnaneb sellega, mida mõletab oma sünnimaalt, Kaszuby külast, Länemeereääres.

Concejo on illustreerinud (osaliselt ka kirjutanud) üle 20 raamatu, mille eest ta on pälvinud mitmeid auhindu. Tema illustratsioonid on tuntud üle maailma – olnud näitustel nii Portugalis, Itaalias, Poolas, Taiwanis, Lõuna-Koreas, Prantsusmaal. Eestis ta osales oma töödega kaks korda Tallinna Illustratsiooni Triennalil „Pildi jõud"- mõlemal korral sai ka auhinnatud (väljapanek Rahvusraamatukogus, 2020 - eripreemia ja näitus Eesti Arhitektuurimuuseum, 2023 - grand prix). Tema isikunäitused Eestis väljapanekul alates 1. augustist 2023: Eesti Lastekirjanduse Keskuses Tallinnas, Haapsalu Lasteraamatukogus, Saare Maakonna Raamatukogus Kuressaares, Tapa raamatukogus, Tartu Ülikooli Raamatukogus, Tartu Linnaraamatukogus, Eesti Rahvamuuseumis Tartus. Tänavu suvel saab Joanna Concejo illustratsioone, peale Kabli Seltsimajat ja. Tartu Mänguasjamuuseumi („Prints maiuste kohvikus"; kuni augusti lõpuni https://mm.ee/.../naitus-prints-maiuste-kohvikus-alates-7... ) näha ka Tallinna Bottaanikaaias (alates 22 juulist). Eriline väljapanek raamatust „M nagu meri" tuleb aga Poola uhkeima purjelaeva „Dar Młodzieży" pardal Tallinnas 11 - 14 juulil Tallinnas TheTall Ships Races raames https://www.tallshipstallinn.ee/purjekad-tallinnas .

Adam Mickieiwczi Instituudi eestvõttel toodut Eestisse Interaktiivne tööde välljapanek „Tuleb endale oma koht leida, maha istuda ja oodata. Joanna Concejo hingeotsingud illustratsioonis" oli eksponeeritud Eesti Rahvamuuseumis Tartus (17.05-16.06.2024) https://erm.ee/et/joanna-concejo-illustratsioonid  ning alates 22 juulist saab sama näitust vaadata Tallinna Botaanikaaias.

Tartu Euroopa kultuuripealinna 2024otstarveks loodut näitusega kaasneb Poola Nobeli preemia laureaadi Olga Tokarczuki ja Illustraator Joanna Concejo koostööna valminud raamatu „Kaotatud hing" väljaanne eesti keeles https://www.erm.ee/et/shop/kaotatud-hing

Joanna Concejo väljapanekuid üle Eesti korraldavad Poola Vabariiigi Suursaatkond Tallinnas, Adam Mickiewiczi Instituut, PV Kultuuri- ja Rahvuspärandiministeerium, Eesti Lastekjirjanduse Keskus.

Väljapanek Kabli Seltsimajas on avatud augusti lõpuni https://www.facebook.com/photo/?fbid=1210436667788666&set=a.610297701135902&__cft__[0]=AZXrneojOn6oIdAQzNENyqWkhGcpju-1hPluNAqi5VaUAPus4Y9SSlUovwxl46uZA55RBzu8ztFnllpZ_1z4jN1NT51TCWKU8yIKg3TM2HveRcurNnH2e3P5TdRS3pELbuw41PmAmKAAL8tyGv8oZ_ubX7TeSBKs2APEwcbVNDdzcyTQCmdEGQ_RVeqy9gMqWlHmL2hcL9ciyuvkcXaT61uU&__tn__=EH-R